Arduino ile buton kullanımı ve dijital pinlerini giriş olarak tanıyoruz. “INPUT” komutu ile dijital pinleri giriş olarak atayabiliyoruz. Arduinoda pinlerin giriş pini mi yoksa çıkış pini mi olduğunu mutlaka belirtmemiz gerekir. Yapacağımız bu tanımlama ile pinlere nasıl davranacaklarını söyleyebiliriz. Bizim yapacağımız bu tanımlamaya göre pinler ya dışarıya voltaj verirler yada dışarıdan voltaj alarak buna göre arduino iş ve işlemler yapar.
Arduino uno r3 üzerindeki dijital pinlerin nasıl kullanılabileceği, bu pinlerin dijital olarak nasıl sürüleceği, bu pinlere bağlantı yaparken nelere dikkat etmeliyiz gibi detaylara bakınca konunun önemi ortaya çıkıyor.
Kodlama yaparken; “dijitalRead” komutu nasıl kullanılır? Pinlerden okuma yaparken bu komutu kullanmaktayız. Bu komut sayesinde dijital pinlerde hareketlilik varmı yokmu anlayabiliyoruz. Bu sayede dışarıdan 1-0 gibi veriler almış oluyoruz.
PullUp ve Pulldown direnci nedir ve nasıl kullanılır? pulldown direncinin önemi nedir, bu direnci kullanmadığımız zaman bizi ne gibi sorunlar karşılamaktadır?
Değişken tanımlarken int (intecir) nasıl kullanılır, bu kod sayesinde bizi bie dizi kolaylıklar beklemektedir. Yapacağımız tanımlamalar sayesinde kod yazarken kafamız rahat olabilecektir.
Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız
Bir arduino ile buton kullanarak iki adet ledi yakıp söndürebiliriz. Aşağıda bu kodlara ve şemaya ulaşabilirsiniz.
/* Bu örnek Kerim Arı Tarfından teknikerler.com için yazılmıştır.
Kodların nasıl oluşturulduğu ve kullanım mantığı hakkındaki bilgileri
videodan öğrenebilirsiniz.
*/
int kirmizi_led = 2; // bu satırda tanımla yaptık
int yesil_led = 8;
int buton = 7;
void setup() {
pinMode(kirmizi_led, OUTPUT);
pinMode(buton, OUTPUT);
pinMode(yesil_led, INPUT);// bu satırda buton için giriş olarak tanımlama yaptık
}
void loop() {
if (digitalRead(buton) == HIGH)//bu satırda butona basılıp basılmadığını kontrol ettik
{
digitalWrite(kirmizi_led, HIGH);
digitalWrite(yesil_led, LOW);
}
else
{
digitalWrite(2, LOW);
digitalWrite(8, HIGH);
}
}