Sigorta (Fuse) Nedir, Ne İşe Yarar, Doğru Bağlantı şekli ve Nasıl Çalışır? konularına yer vereceğiz.
Bir elektrik devresinden geçen aşırı akım, cihazlara zarar verebilir ve hatta yangınlara neden olarak insan hayatını tehdit edebilir. Bu nedenle, elektriğin kullanıldığı noktalarda ters giden herhangi bir duruma karşı korunmak için sigortaların kullanılması gerekir.
Sigortaların Özellikleri
Sigortanın Atması
Sigortaların üzerinde maksimum akım değeri belirtilmektedir. Bu maksimum değer aşılırsa, sigorta devreyi açıyor. Yani sigorta, akım geçişini önleyerek devreyi koruyor.
Sigortanın üzerinde yazan akım değeri, yalnızca belirli bir ortam sıcaklığı için geçerlidir. (genellikle 25°C) Sonuç olarak dış ortamda çalışacak bir cihaz için sigorta seçiminizi ona göre yapmanız gerekiyor. Aşağıdaki grafik, üç çeşit sigortanın akım değerinin ortam sıcaklığı ile değişimini göstermektedir. (25°C’de nominal akım değerine göre.)
Sigorta Nasıl Çalışıyor?
Sigortalar, akımın ısıtma etkisi prensibi ile çalışıyor. Kısa devre, aşırı akım veya uyumsuz yük bağlantısı olduğunda, sigortanın içinden akan aşırı akım ısı şeklinde yayılıyor. Devredeki aşırı akımdan dolayı ısınan sigorta içerisindeki tel eriyor. Eriyen tel kopuyor ve akım kesiliyor. Bu durumda sigortanın yenisiyle değiştirilmesi ya da yeniden sarılması gerekiyor.
Sigorta Nasıl Seçilir?
Sigorta değeri= (Güç/Gerilim) X 1.25
1- Endüktif yük için zaman gecikmeli sigortalar ve dirençli (rezistif) yük için hızlı etkili sigortalar seçilmeli.
2- Cihazın gücünü (Watt) yazın.
3- Gerilim değerini yazın. Cihazın uygun şekilde korunabilmesi için gerilim, devre geriliminden yüksek olmalı. Yukarıdaki hesaplamayı yapın.
4-Hesaplamadan sonra, bir sonraki en yüksek sigorta değeri kullanılmalı. Örneğin; hesaplanan sigorta değeri, 8.659A ise, bunun için 9A’lik bir sigorta kullanılmalı.
Sigortaların Uygulama Alanları
Elektrik ve elektronik sistemlerin ve devrelerin en önemli parçası olan sigortaların kullanıldığı bazı alanlar;
•Ev dağıtım panolarında, elektrikli ev aletleri ve cihazların genelinde
•Oyun konsollarında ve otomobillerde
•Dizüstü bilgisayarlar, cep telefonları, yazıcılar, tarayıcılar, taşınabilir elektronik cihazlarda, sabit disk sürücülerinde
•Elektrik dağıtım sisteminde kondansatörlerde, transformatörlerde, güç dönüştürücülerinde, güç transformatörlerinde
•LCD monitörlerde, pil takımlarında sigorta kullanılıyor.