Mblock Nedir? Mblock İle Arduino Kodlama nasıl yapılabilir sorularına yanıt arayacağız.
En kolay yöntemle aklınızdaki Arduino projelerinizi kodlamayı, projeyi hayata geçirmeyi ve bunları scratch açık kaynak kodu kullanarak yapan grafik programlama ortamıdır. İlk başta Makeblock firmasının ürettiği robot kitlerini programlamak için tasarlanmış olsa da sonradan farkına varıldı ki Mblock sayesinde Arduino projelerini yapmakta epeyce kolaylaştı.Blok tabanlı bir kodlama sistemine sahip olduğu içinse küçük yaştan büyüklere herkeste programlama, algoritmanın mantığını kazandırmada ve bunu ileri seviyelere taşımada büyük rol oynuyor. Ve kendi içinde bulundurduğu sistem sayesinde Arduino adına bir şey yazdıktan sonra somut bir şekilde bunu gözlemleme imkanı veriyor. Ve bu programı kullanmanız için her hangi bir programlama dili bilmenize gerek yok. Tabi ki de bilirseniz de sizin avantajınıza olur. Üstelik de Windows-MacOS uyumlu sürümleri mevcuttur.
Kurulumda bilinmesi gerekenler
İlk önce mBlock‘un hali hazırda bulunduğu sitesine giriş yapmalısınız. Sonrasında çeşitli işletim sistemlerine göre ayrıldığı için kendi işletim sisteminizi seçip indirmeniz gerekiyor. Şuan için karşımıza mBlock3 ve mBlock5 adında 2 farklı versiyon çıkıyor. Bu versiyonlardan mBlock V5.3.0 hali hazırda geliştirilmeye devam ediyor. Buna ek olarak da kendi geliştirdiğimiz eklentileri rahatlıkla bu versiyona ekleyebiliyoruz.
Şimdi öncelikle belirtmek istiyorum ki bu uygulama iki farklı çalışma imkanı sunuyor bize. Bu çalışmalardan ilki tabi ki de interaktif uygulama ikincisi ise offline(çevrimdışı) uygulama dediğimiz iki farklı çalışma imkanımız var. Arduino kartlarımızda çalışırken biz uygulamalarımızı bilgisayar ortamında etkileşimli bir şekilde kullanıcı ile veri alışverişi açısından kullandığımız moda interaktif mod denir. Ve bu moddayken uygulamayı açtığımızda karşımıza sahne çıkıyor. Ve sahne olarak adlandırdığımız kısımda panda dediğimiz veya farklı karakterler bulunmaktadır. Bu uygulama onları kullanarak arduino kartına bağlamış olduğumuz sensörleri, motorları, buzzerı kontrol etme imkanı sunmaktadır. Ancak bu modda çalışırken Arduino kartımızı usb ile bağlamamız gerekmektedir. Buda bizim işlem alanımızı biraz kısıtlamaktadır. Örnek vermek gerekirse çizgi izleyen veya bir sumo robotu yaptığımızda kartımız ile bilgisayar arasında bir bağlantı bulunmamalıdır. Diğer çevrimdışı modda ise ilk olarak uygulamalarımızı hazırladıktan sonra Arduino kartımızın program belleğine yüklüyoruz. Ve çalışması için bilgisayara bağlı olmasına gerek kalmıyor. Tabi ki de eğer veri ekleme çıkarma yapmak istiyorsanız tekrardan bağlantıyı kurup istediğiniz gibi işlem yapabilirsiniz. İnteraktif modda ise tahmin ettiğiniz gibi Arduino kartı sadece bilgisayardan alınan verilere anlık olarak cevap veriyor. Yani interaktif modda bilgisayardan herhangi bir kod yazdığınızda bu Arduino kartının direkt olarak belleğine yüklenmiyor.
Programı İndirmek İçin Tıklayınız