Anasayfa » Fotoğrafta Doğru pozlama nasıl yapılır?- Sıfırdan Fotoğraf Kursu – Ders 13

Fotoğrafta Doğru pozlama nasıl yapılır?- Sıfırdan Fotoğraf Kursu – Ders 13

Pozlama

Bu dersimizde fotoğrafın temel ışık kontrol elemanlarını kullanarak nasıl doğru pozlama yapabiliriz ve İSO-DİYAFRAM-ENSTANTANE kullanarak nasıl fotoğraf çekebiliriz öğreniyoruz.
Fotoğraf çekerken istediğimiz tarzda fotoğraflar çekebilmek için fotoğraf makinemizden bir takım ayarları yapabiliyor olmamız gerekmektedir. Ters ışık, Silüet, Lokal ışık fotoğrafı yada yıldız pozlama gibi daha teknik fotoğrafları çekmek için makinemizi doğru ayarlamamız gerekir. Fotoğrafta pozlama dediğimiz zaman Sensörün yeterli miktarda ışık alarak fotoğrafın oluşması sağlanır. Sensörün üzerine düşen ışığı doğru kontrol etmek istediğimiz tarz fotoğrafları almamızı sağlar.
Fotoğrafta temel ışık ayarlarını 3 başlıkta inceleyeceğiz. İSO+Diyafram+Enstantane bu üç ana başlıkta kullanılan teknikle ışığı kontrol eder ve doğru pozlamayı sağlayabiliriz.
Bu dersimizde DOĞRU POZLAMA nedir? Net fotoğraf nasıl çekilir? DOĞRU POZLAMA’nın ayarlanması, DOĞRU POZLAMA’nın fotoğrafa etkisi, Kısık DİYAFRAM, Açık DİYAFRAM gibi konularda diyafram ayarı nasıl yapılır? Eksi POZLAMA nedir? Artı POZLAMA nedir? İdeal DOĞRU POZLAMA nasıl olmalı? Fotoğrafta netliğin önemi nedir? DOĞRU POZLAMA makinelerde nasıl ayarlanır gibi konuları detaylıca öğreniyoruz.

Doğru pozlama

İdeal ışıklandırması yapılmış bir fotoğraf izleyeciler tarafında doğru görünür. İdeal pozlamadan kastımız fotoğraf karesi içerisinde tüm alanların görünebilir seviyede ışıklı olmasıdır. Ne fazla ışık alarak bembeyaz bir kare ne de az ışık alarak simsiyah bir kare işimzie pek yaramaz, fotoğraf içerisinde bulunan ögelerin hepsinin net ve ışığı tam olarak alması sağlanır.
Doğru pozlama; fotoğraf karesi içerisindeki tüm lekelerin renkleri, netliği ve görünürlüğünün tam olmasıyla sağlanır. Bunu yapabilmek için makinemizin ayarlarını doğru yapmamız gerekir. ideal pozlama yapabilmek için İso-Diyafram ve Enstantaneyi öyle bir ayarlamamız gerekir ki herşey tam olsun. Bu ayarları makine üzerindeki pozometre adı verilen sistme sayesinde yapabiliriz. Bu sistem bize skala vasıtasıyla ortamın ayarlarımızı doğru yaptığımızı gösterir.
Pozlama Fotoğraf makinelerinin üzerindeki ekranlar vasıtasıyla pozlamamızı ve ayarlarımızı takip edebiliriz.

pozometre Daha profesyonel bir çekim için pozometre adı verilen cihazlar kullanılmaktadır.
teknik ayar Pozometre sayesinde Diyafram- enstantane ve iso ayarlarımızı doğru ve ideal yapabiliriz.

Bir manzara karşısında çok etkilenir ve o anı fotoğrafla taçlandırmak isteriz bunu yapmak içinde hemen fotoğraf makinesinin deklanşörüne basarız. Bu manzarayı gözümüzün gördüğüne yakın pozlayabilmek için pozlamamızın doğru yapılması gerekir.
Bir gece yarısı gökyüzünde yıldızları vesamanyolunu fotoğraflamak içinde doğru pozlamayı yapabilmemiz gerekir.
Kısacası etkili fotoğraflar elde edebilmek için pozlamayı çok iyi yapabilmeliyiz.

Pozometre ve Kullanımı Hakkkında detayların yer aldığı videoyu mutlaka izleyiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir