Arduino Reyax RYBG211 – Bluetooth Modülü – Arduino HC 05 – HC 06 gibi kablosuz iletişim modüllleri bulunmaktadır. Arduino ile haberlşemeyi bu modüller sayesinde sıklıkla tercih ederiz.
Kısa mesafeler arasındaki verilerin kablosuz ağ üzerinden hızlı bir şekilde aktarılması Bluetooth teknolojisi sayesinde gerçekleşir. Bu teknoloji ilk olarak 1994 yılında kullanılmıştır. İlk kez kullanıldığı günden beri de yaygın olarak dünya genelinde kullanılmaya devam edilmektedir. Bluetooth temelde radyo frekansları üzerinden iletişim kurulmasına imkân tanır. 24 Ghz hızında iletişim kurulurken, iki cihaz arasındaki mesafenin de 10 metre kadar olması iyi bir performans elde edebilmek için gereklidir. Bluetooth kullanılarak yapılan veri aktarım hızı cihazların kapasitesine göre 1 Mbps ile 720 Mbps arasında değişiklik gösterir.
Bluetooth teknolojisinin bu denli benimsenmesinin nedeni herhangi bir kabloya ihtiyaç duyulmaksızın hızlı ve kolay bir şekilde veri aktarım olanağı sağlamasıdır.
İlk olarak 1994 yılında Ericsson firması tarafından kullanılan Bluetooth kablosuz ağ üzerinden cihazların iletişim kurarak veri aktarımı yapılmasını sağlayan bir teknolojidir. Bu teknolojiden önce bilgisayarlar, telefonlar ve eğlence sistemlerinden oluşan birden fazla unsur birbiriyle radyo sinyalleri, infrared ışınları veya kablolar aracılığıyla iletişim kurabilirdi. Ancak Bluetooth sayesinde söz konusu hantal sistemin kullanılması terk edilmiştir. Bluetooth kısa mesafeli radyo frekansı sayesinde iletişim sağlar. İletişim hızı 2.4 Ghz düzeyindedir. Kablosuz iletişim kurulurken fiziki ve protokol olmak üzere iki ayrı aşamadan geçilir. Fiziksel katmanda bağlantı kurulur. Protokol aşmasında ise iletilen mesajların kontrolleri, kaç bit hızında veri aktarımının tamamlanacağı ve bit aktarımının iletilme zamanları ile ilgili süreçler tamamlanmaktadır.
Bluetooth sayesinde birbirinden ayrı iki elektronik cihazın hızlı bir şekilde etkileşime girmesi sağlanır. Kablosuz ağ üzerinden video, görüntü ve ses dosyaları kolayca iletilir. Bluetooth her akıllı cihazda bulunur, oldukça yaygın olarak kullanılır.
Bluetooth teknolojisi hızlı ve pratiktir. Etkileşime girecek olan cihazların kapasitesine ve çekim gücüne göre veri aktarım hızı değişiklik gösterir. Açık alanlarda 10 metrelik bir mesafeye kadar kolayca veri aktarımı sağlanır. Veri aktarımının hızı gönderilecek olan dosyanın boyutuna ve cihazlar arası yakınlığa göre çeşitlenir. Ortalama 720 Kbps ve 1 Mbps aralığında veri transferi yerine getirilir.
Bluetooth Kulaklık
Bluetooth kulaklıklar kablosuz olarak çalışır. Kablosuz bir şekilde müziğin aktarıldığı cihaza kolayca bağlanır ve müzik, ses kaydı dinlenebilir.
Bluetooth Mouse ve Klavye
Önceden kablolarla bilgisayara bağlı olan klavye ile mouse kargaşa ortamına neden olmaktaydı. Günümüzde bluetooth teknolojisi sayesinde kabloya ihtiyaç duyulmadan mouse ile klavye bilgisayara kolaylıkla bağlanır.
Bluetooth Hoparlörler
Kablosuz olarak akıllı telefon veya tablete bağlanarak müzik vericisine bağlanan hoparlör sistemleridir.
Bluetooth Otomobil Sistemleri
Araç kullanılırken dikkatin dağılmaması çok önemlidir. Bluetooth sistemleri sayesinde sürücünün dikkati dağılmadan, eller direksiyondan ayrılmadan telefon görüşmesi yapma, müzik dinleme gibi pek çok işlem yerine getirilebilir.
Bluetooth Saat veya Adım Sayar
Bluetooth bağlantısıyla akıllı telefon, tablet veya başka bir cihaza bağlanarak söz konusu iki farklı cihaz arasında devamlı veri aktarımı yapan saat ve adım sayarlar günümüzde yaygın olarak kullanılır.
Bluetooth Kilit
Bluetooth teknolojisi lüks araçlarda yaygın olarak kullanılır. Bu teknoloji kullanılarak uzaktan araç kilidi devreye sokulabilir.
Bluetooth Nasıl Kullanılır?
Bluetooth her cihaz için farklı şekillerde kullanılabilir. Ancak genel bir prensip olarak iki farklı cihazın birbirine Bluetooth kanalıyla bağlantılı olabilmesi için ikisinde Bluetooth özelliğinin aktif olması gerekir. Öncelikle cihaz eşleşmeleri yapılarak Bluetooth çalışmaya başlar. Eşleşmenin tamamlanabilmesi için her bir cihaza da parola girişi yapılarak güvenlik unsuru tamamlanmış olur. Bunun ardından veri paylaşımı, dosya aktarımı başlatılmaya hazır hale gelir.
Bluetooth özelliklerine sahip olan cihazların birbirine olan mesafesi en az 10 metre en fazla ise 100 metre kadar olmalıdır. Esasen Bluetooth teknolojisinde telsiz tabanlı bir bağlantı sistemi kullanılır. Bluetooth sayesinde dizüstü bilgisayardan yan odadaki yazıcıya çıktı elde edebilmek için komut gönderilebilir veya akıllı ev sistemi dahilinde evin alarmı kontrol edilebilir.
Bluetooth kullanıcıya kablosuz bağlantı özellikleri sayesinde büyük kolaylıklar sunan bir teknolojidir. Telsiz frekansı sayesinde işlev gösterdiği için dünya üzerindeki tüm kablosuz ağa sorunsuz, güvenli ve hızlı bir şekilde bağlanılabilir. Bluetooth teknolojisi düşük enerji tüketimine ihtiyaç duyan, ucuz, tüm cihazlarla kolayca entegre olabilen, kullanıcı dostu bir sistemdir. Ayrıca en iyi performans gösteren kablosuz veri aktarımı ve sesli iletişim aracıdır.
Sizlerle birlikte Reyax Firmasının RYBG211 Bluetooth modülünü inceleyeceğiz ve örnek yapacağız.
RYBG211_lite
Entegre Antenli 2,4 GHz Bluetooth 5.1 Yüksek güçlü uzun menzilli modül
- ◆ Bluetooth Düşük Enerjili Bluetooth V5.1.
- ◆ SILABS 32-bit ARM® Cortex®-M33 çekirdekli endüstri standardı çip
- ◆ 8 Host-Client RYBG21x modülünü aynı anda bağlayabilir
- ◆ EMI girişimine karşı metal kapak.
- ◆ AT komutlarıyla kolayca kontrol edin.
- ◆ Standart Genel Öznitelik Profili (GATT).
- ◆ PCB entegre anten ile tasarlanmıştır.
//Görsel İşitsel Teknoloji Kanalı //wwww.teknikerler.com //Kerim Arı Youtube kanalı Reyax RYBG211 Kodları - kullanımı örnek Kodları //REYAX rybg211_lite #include <SoftwareSerial.h> #define RXP 9 #define TXP 10 #define LED_PIN 3 #define CON_PIN 2 SoftwareSerial git_Serial(RXP, TXP); String gelen_veri = ""; void setup() { pinMode(LED_PIN, OUTPUT); pinMode(CON_PIN, OUTPUT); Serial.begin(9600); git_Serial.begin(9600); delay(2000); } void loop() { if (git_Serial.available()) { gelen_veri = git_Serial.readStringUntil('\n'); Serial.println("Alınan Veri"); Serial.println(gelen_veri); digitalWrite(CON_PIN, HIGH);//bağlandık ///////Bağlantı Kontrol/////////////////// String data = gelen_veri.substring(gelen_veri.lastIndexOf(',') + 1, gelen_veri.length() - 1); // Serial.print("data"); // Serial.println(data); if(data == "0x213") { Serial.println("Baglantı koptu"); digitalWrite(CON_PIN, LOW); } //////////////////////////////////////////////////////////////////////// String at_komut = gelen_veri.substring(0, gelen_veri.indexOf('=')); if(at_komut == "+RCV") { if(data == "ac") { digitalWrite(LED_PIN, HIGH); } else if(data == "kapat") digitalWrite(LED_PIN, LOW); } else if(at_komut.startsWith("+++++C")) { //manuel +++++C1,0x72FFB2286F16 String baglanti = at_komut.substring(6, 7); String adres = at_komut.substring(8, 22); Serial.println(adres); if(adres =! ' ') Serial.println("Bağlandı"); } } }ViDEOYU iZLEMEK iÇiN TIKLAYINIZ