Site icon Teknikerler

Arduino – Neopiksel Led – Adreslenebilir led – WS2812 – Ws2811 – Kodlama Dersi – 80 –

Arduino ile Neopiksel Led , Adreslenebilir led , WS2811 ,WS2812, WS2813, WS2815 serisi ledlerin kullanımı.

 

Neopixel Led Nedir?

Neopixel ya da diğer adıyla adreslenebilir ledlerin en büyük özelliği ledleri tek tek adreslenerek çalıştırılabilmesidir. Örneğin normal bir şerit lede direkt güç verdiğinizde büyük ledler aynı parlaklıkta ve aynı renkte yanar. Fakat neopixel şerit ledler her bir ledin parlaklığını, rengini spesifik olarak belirleme imkanı sunuyor.

Adreslenebilir ledi diğer ledlerden veya şerit ledlerden ayıran özelliği; ledleri tek tek adresleyerek çalıştırabilirsiniz. Mesela 8 ledden oluşan bir adreslenebilir lediniz var. Bu ledlerin 3. sünü yakabilir, 5. sini yakabilir ve 8. sini yakabilirsiniz. Aynı zamanda bu ledlerin de renkleri ile oynayabilirsiniz. 3. led kırmızı yanarken 5. ledi yeşil, 8. ledi mavi olarak çalıştırabilirsiniz.

Adreslenebilir ledler, özel bir haberleşme protokolü ile nokta bilgi gönderimi ile ilgili lede, parlaklık ve renk bilgisini gönderebilmektedir. Özel bir haberleşme protokolü dedik ancak seri haberleşme ile ilgilenenlerin bileceği bir tekniktir. I2C olarak bilinen seri haberleşme protokolüdür. Ancak kullanımı oldukça basittir.

Adreslenebilir ledler NeoPixel olarak da anılmaktadır bunun sebebi Adafruit firmasının üretmiş olduğu adreslenebilir ledlere verdiği isimdir. Kastedilen şey ise aynıdır.

Adreslenebilir ledler üzerinde seri haberleşmeyi gerçekleştiren entegreler bulunmaktadır. Bu entegreler ile de isimleri anılmaktadır. Bunlar ; WS2812, SK6812 ve APA102 entegreleridir.

Adreslenebilir LED Kullanımı ve Bağlantısı

Adreslenebilir RGB ledlerde her led üzerinde tümleik olarak 3 adet led bulunmaktadır. Bu ledler kırmızı, yeşil ve mavi renkte olan ledlerdir. Ancak sadece tek hat ile kontrol edilebilmektedir. Her led için 3 adet pin bağlantısı gerekmemektedir. 

Şerit halde ledleri kullanırken dikkat edilecek diğer bir husus ise güç tüketimidir.

Her led içerisinde 3 adet led bulunmaktadır demiştik. Bir led (RGB Led içerisinde ki tek bir Led) ortalama 20mA çektiği düşünülürse bir adet RGB led 20mA x 3 = 60mA akım çekecektir. 8 li çubuk led kullanıyorsanız 60mA x 8 = 480mA olacaktır. Yani 8’li çubuk led kullandığınız da Arduino üzerinden beslemek olumsuz sonuçlar doğurabilir. Ledlerin beslenmesi için harici bir kaynak kullanılmalıdır. Daha fazla sayıda lede sahip şerit kullanacaksanız ona uygun bir güç kaynağı seçmelisiniz.

Temel olarak adreslenebilir ledlerin üzerinde 4 tane pin bulunmaktadır. Bunlardan  2 tanesi Gnd. 1 tanesi Vdc, 1 tanesi de Din (bir tarafı Din diğer tarafı Dout) Din pini ile kontrol sağlanmaktadır.

Biz sizlerle arduino ile kontrol sağlayacağımız led serisi WS2811 serisi şerit led olacaktır. Bu led +12V ile çalışmaktadır. Arduino ile bu ledi doğrudan beslemek mümkün değildir. Harici güç kaynağı ile bu ledi kontrol ediyor olacağız.

 




//Görsel İşitsel Teknoloji Kanalı
//wwww.teknikerler.com
//Kerim Arı Youtube kanalı WS2811 Kodları - kullanımı örnek Kodları

#include <Adafruit_NeoPixel.h>
#define PIN 6
#define NUMPIXELS 32

Adafruit_NeoPixel NeoPixel = Adafruit_NeoPixel(NUMPIXELS, PIN, NEO_GRB + NEO_KHZ800);



void setup() {
  NeoPixel.setBrightness(50); //Parlaklık
  NeoPixel.begin();
  NeoPixel.show(); 
}

void loop() {
  
NeoPixel.setPixelColor(0,NeoPixel.Color(255,0,0));

NeoPixel.setPixelColor(1,NeoPixel.Color(0,255,0));

NeoPixel.setPixelColor(2,NeoPixel.Color(0,0,255));

NeoPixel.setPixelColor(3,NeoPixel.Color(0,255,255));
NeoPixel.show();


}

Videoyu İzlemek İçin Tıklayınız

 

Exit mobile version