Site icon Teknikerler

Arduino LCD Ekran – 2×16 LCD Ekran – LCD Ekran yazı yazma – Arduino Ders 55 –

lcd_ekranlar_55

lcd_ekranlar_55

LCD ekranlar kullanılarak bir çok projeyi gerçekleştirmek mümkündür. Arduino ile LCD ekran kullanarak ister takvim saat projeleri yapın isterseniz menülerden oluşan projeler yapın. LCD ekranlara yazdırabileceğiniz bilgi yada ayarları içeren bilgilerle projelerinizi geliştirebilirsiniz.

LCD EKRAN NEDİR?

LCD, Liquid Crystal Display yani Sıvı Kristal Ekran elektrikle kutuplanan sıvının ışığı tek fazlı geçirmesi ve önüne eklenen bir kutuplanma filtresi ile gözle görülebilmesi ilkesine dayanan bir görüntü teknolojisidir.

LCD lerde bulunan sıvı kristaller sıcaklığa ve madde yapısına göre termotropik ve liyotropik fazlarda bulunabilirler. Nematik sıvı kristaller, LCD lerin yapılmasını mümkün kılan sıvı kristal fazıdır. LCD lerin yapılabilmesi için ışık polarize edilebilmeli, sıvı kristaller polarize edilmiş ışığı geçirebilmeli, sıvı kristallerin molekül dizilimi elektrik akımı ile değiştirilebilmeli ve elektriği ileten bir yapıya sahip olunmalıdır.

LCD panelleri robot projelerinde ya da otomasyon projelerinde kullanmak için bilgisayarınızın seri ya da parelel portundan veya bir PIC mikrodenetleyici kullanarak kontrol edebilirsiniz. LCD paneller piyasada satır ve sütun sayılarına göre 1×8, 2×8, 1×16, 2×16, 1×20, 2×20, 1×40 ve 2×40 gibi farklı boyutlarda bulunmaktadır. Bunlar arasında robot projelerinde yaygınlıkla 2×16 boyutlarındaki LCD paneller kullanılmaktadır.

Günümüzde üretilen LCD panellerin çoğunda tek sıra halinde 16 pin bulunur. Bu pinlerden ilk 14 tanesi kontrol için son iki tanesi ise eğer varsa arka ışık için kullanılır. Bazı LCD ‘lerde kontrol için kullanılan 14 pin 2 adet 7 li sıra halinde de bulunabilir.

2×16-lcd-display
LCD PinleriFonksiyonları
1) VssToprak (Ground)
2) Vcc+5 V
3) VEEKontrast
4) RSRegister Select
5) RWRead / Write
6) EEnable
7 – 14) D0 – D7Data girişleri
15) BL+Arka panel ışığı pozitif ucu
16) BL –Arka panel ışığı negatif ucu

VEE : Kontrast girişine bağlanan direnç ile LCD panelin kontrastı ayarlanabilir. Direnç değeri yükseldikçe kontrast düşer, azaldıkça ise kontrast yükselir.

RS : Lcd ye komut mu yoksa data mı gönderileceğini belirler. RS girişi “0” (ground) durumundayken komut saklayıcısı, +5V oldugundaysa veri saklayıcısı seçilmiş olur.

RW : Lcd den okuma mı yoksa lcd ye yazma yapılacağını belirler. RW girişi toprağa bağlandığında yani “0” durumundayken LCD yazma modundadır.

E : Enable ucu LCD ve pinler arasındaki gerçek veri alışverişini sağlayan bacaktır. Bu girişi mikrodenetleyiciye program aracılığıyla tanıttıktan sonra PIC kendisi veri gönderileceği zaman bu bacaga enable pulsu gönderir.

D0 – D7 : Data hattı olan bu pinler doğrudan mikrodenetleyicinin bir portuna bağlanır. Veri 4 ya da 8 bitlik veri yolu ile gönderilebilir.

LCD lerin kontrolü için farklı programlama dillerini kullanabilirsiniz. Aşağıdaki tabloda örnek olarak Pic Basic dilinde LCD kontrolü için kullanılan bazı komutların listesi verilmiştir. LCD ‘nin verileri göstermeye başlaması kısa bir zaman aldığı için bir LCD ‘ ye ilk komutu göndermeden önce programda en az 0,5 saniye bekleme yapılmalıdır.

KomutFonksiyon
$ FE,1Ekranı temizler.
$ FE,2Satır başına dönülür.
$ FE, $ 0CKursörün gözükmemesini sağlar.
$ FE, $ 0EKursörü alt çizgi haline getirir.
$ FE, $ 0FKursörü yanıp söner hale getirir.
$ FE, $ 10Kursörü bir karakter sola getirir.
$ FE, $ 14Kursörü bir karakter sağa getirir.
$ FE, $ c0Kursörü 2. satırın başına getirir.
LCDOUTLCD ye istenilen veriyi göndermek için kullanılır.

Biz sizlerle Arduino uno r3 kullanarak 2×16 lcd ekrana yazı yazdıracağız.

2x16_şema
//Görsel İşitsel Teknoloji Kanalı
//wwww.teknikerler.com
//Kerim Arı Youtube kanalı 2x16 LCD  Kodları  - kullanımı örnek Kodları



#include <LiquidCrystal.h>

LiquidCrystal lcd(12, 11, 5, 4, 3, 2);

void setup() {
lcd.begin(16, 2);
lcd.setCursor(1,0);
lcd.print("2x16 LCD EKRAN");
lcd.setCursor(3,1);
lcd.print("KULLANIMI");
delay(3000);
lcd.clear();
}

void loop() {


lcd.setCursor(5,0);
//lcd.clear();
//lcd.home();

lcd.display();
lcd.print("GORSEL");
lcd.setCursor(4,1);
lcd.print("ABONE OL");
delay(1000);

lcd.setCursor(4,0);
lcd.print("iSiTSEL");
lcd.setCursor(4,1);
lcd.print("ABONE OL");
delay(1000);
lcd.setCursor(3,0);
lcd.print("TEKNOLOJi");
lcd.setCursor(4,1);
lcd.blink();
lcd.print("ABONE OL");
delay(1000);

lcd.clear();



}
Videoyu İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ
Exit mobile version