Anasayfa » Arşiv Nisan 2023
kondansatör, kapasitör

Kondansatör Nedir I Kapasitör nasıl bağlanır I Kondansatör ölçümü

Kondansatör Nedir I Kapasitör nasıl bağlanır I Kondansatör ölçümü nasıl yapılır gibi konulara yer vereceğiz. Kondansatör Nedir? Kondansatörler(sığaçlar) ya da diğer ismiyle kapasitörler, elektrik enerjisini elektrik alan olarak depolayan iki uçlu bir devre elemanlarıdır. Temelde iki adet iletken plakanın arasına yalıtkan bir madde koyulması ile elde edilir. Devrede ve denklemlerde C harfi ile gösterilir ve birimi Farad (F)‘dır. Kondansatör Devre Sembolü…

Daha Fazla oku...
mpu6050_gyro

Arduino MPU 6050 – Gyro Sensor- Yön Sensörü – Arduino Dersleri – 65 –

Arduino MPU 6050 – Gyro Sensor- Yön Sensörü – ivme sensörü nedir konusuna yer vereceğiz. Jiroskop veya Türkçe adıyla düzdöner, dönüş ekseninin kendi kendine herhangi bir yönü kabul etmekte özgür olduğu dönen bir çark veya disktir. Açısal hız ve dengenin korumasına göre dönerken bu eksenin yönü devrilmeden veya dayanağın yönünden etkilenmez. Bundan dolayı jiroskoplar yönü ölçmek veya elde etmek için yararlıdır….

Daha Fazla oku...
diyot nedir

Diyot Nedir I Zener diyot I Diyot nasıl bağlanır?

Diyot Nedir I Zener diyot I Diyot nasıl bağlanır? hakkında bilgi sahibi olacağız. Diyot nedir; elektrik akımının yalnızca bir yönde geçişine izin veren, yarı iletken maddelerden yapılmış iki uçlu bir devre elemanıdır. Devrelerde aşağıdaki diyot sembolü ile gösterilir: Diyotun devre sembolü Diyotun anot ve katot olmak üzere iki bacağı bulunur. Diyotlar, akımı üzerlerinden yalnızca anottan katoda doğru iletirler. Elektrik akımını…

Daha Fazla oku...
Direnç, Resistor

Direnç Nedir I Direnç Nasıl Kullanılır? Direnç Renk kodları nasıl okunur? I Elektronik Ders #8

Direnç Nedir I Direnç Nasıl Kullanılır? Direnç Renk kodları nasıl okunur? Dirençler hakkında tüm detayları bu yazı içinde bulacaksınız. Direnç nedir; bir elektrik devresinde akım akışına karşı oluşan etkinin ölçümüdür. Direnç ohm olarak ölçülür ve Yunan alfabesindeki omega harfi (Ω) ile gösterilir. Ohm, adını gerilim, akım ve direnç arasındaki ilişkiyi inceleyen bir Alman fizikçi olan Georg Simon Ohm’dan…

Daha Fazla oku...
voltaj_akım_max471

Arduino Max 471 – Voltaj Metre- Akım Metre – Voltaj Akım ölçümü – 64 –

Arduino Max 471 – Voltaj Metre- Akım Metre – Voltaj Akım ölçümü hakkında bilgi sahibi olacağız. Elektrik ve elektronik sistemler voltaj ve akım ile çalışırlar. Voltaj ve akım yok ise çalışmazlar. Voltaj nedir; Gerilim, bir elektrik akımı düzeneğinde iletkenin iki ucu arasındaki elektrik yükü potansiyeli farkıdır. Voltaj V veya E ile gösterilir. Kısaca elektriğin ittirilme…

Daha Fazla oku...
rotary_encoder_63

Arduino Rotary Encoder – Sonsuz Potans – iRE – Rotary Enkoder – 63 –

Arduino Rotary Encoder – Sonsuz Potans – iRE – Rotary Enkoder  nedir? Nasıl çalışır? Özellikleri nelerdir? Encoder (Sinyal üretici), bir milin dönme ya da ötelenme hareketine karşılık, sayısal bir elektrik sinyali üreten elektromekanik bir mekanizmadır. Bu kodlayıcılar konum, sayım, hız veya yönü belirlemek için geri bildirim sinyali gönderir. Encoderler, sinyal oluşturabilmek için mekanik, manyetik, optik ve…

Daha Fazla oku...
Arduino_data logger

Arduino SD Kart Modülü – Data Logger – Hafıza Kartı Modülü – 62 –

Arduino SD Kart Modülü – Data Logger – Hafıza Kartı Modülü nedir nasıl kullanılır bu konuda bilgi sahibi olacağız. Arduino SD Kart Modülü – Data Logger – Hafıza Kartı Modülü hafıza kartları içindeki bilgileri okuyabilir ve hafıza kartı içine yeni bilgiler ekleyebiliriz. SD kart: SPI protokolü üzerinden mikro SD kartlara okuma ve yazma yapabileceğiniz oldukça…

Daha Fazla oku...