Anasayfa » Arşiv Nisan 2022
arduino matematik

Arduino Dört işlem – Temel Matematiksel işlemler – Arduino max, min, map, constrain – Ders 15 –

Arduino ile dört işlem nasıl yapılır, Arduino temel matematik işlemlerini yapabilir mi? Arduino ile toplama, çıkarma, bölme ve çarpma gibi temel matematiksel işlemleri yapmak mümkün. Bunun yanında min, max, map, constrain gibi kodlar ile mantıksal sınırlamalar ve sayı dönüşümlerini yapmak ta mümkündür. Sensörlerden gelen bilgiyi matematiksel olarak işledikten sonra tekrar kullanmak mümkündür.Arduino ile dört işlem…

Daha Fazla oku...
arduino sabitler

Arduino Sabitler, Arduino Const, Arduino Define Kullanımı, Arduino Kursu – Ders 14-

Arduino içerisinde const ve define kullanarak değişkenleri sabitlemek gerekebilir. Bazı sayıları ve terimler değişken adı verilen değerlerde tutulur. Bu değişkenlerin içerisinde tutulacak olan sayılar, sayının dijital ortamda saklanacağı için kapladıkları alana göre sınıflandırılabilir. Bu sınıflandırma değişkenlerin içerisindeki sayıların kapladığı bit değerine göre belirlenir. Tanımlanan Değişkenlerin bazen sabit kalması gerektiği durumlar olabilir böyle durumlarda const ve…

Daha Fazla oku...
Değişken tanımlama

Değişkenler, int, long, char, byte, float, double, boolean kullanımı – Ders 13-

Arduino içerisinde kullanlan değişkenler, int, long, char, byte,float, double ve boolean olarak kullanılmaktadır. Değişken kullanımına ihtiyaç duyma nedenimiz saklayacağımız verilerin nerede, nasıl ve nezaman kullanacağımıza bağlı olarak oluşturulur. Değişken tanımlamamızdaki sebep algoritma içerisinde kullanacağımız değerleri istediğimiz yerde istediğimiz şekilde kullanabilmek için gereklidir.Arduino içinde kullanabileceğimiz değişkenler ve özellikleri; int: intecir ile tanımlama yapınca -32768 ile 32767…

Daha Fazla oku...
PWM arduino

PWM çıkış, Potans ile parlaklık ayarlama, PWM Sinyal, Devre Örnekleri – Ders 12

Arduino üzerinde bulunan PWM dijital pinlerin PWM sinyal üretilerek bir potans yardımıyla bir ledin parlaklığının kısılmasından tutunda bir motorun dönme hızı gibi bir çok alanda kontroller sağlanabilir. Arduino üzerinde dijital pinlerin bazıları PWM özelliklidir. Peki nedir bu PWM. Ne işe yarar. PWM genişliği ayarlanabilen kare dalga olarak düşünebiliriz. Arduino üzerindeki dijital pinleri 0 veya 1…

Daha Fazla oku...
arduino_analog

Analog INPUT, Analog girişler, Analog Sinyal, Arduino ile yapılabilecekler – Ders 11

Arduino üzerinde bulunan analog input pinleri ile dışarıdan veri alabiliyoruz. Analog girişler sayesinde dışarıdan aldığımız analog sinyaller arduino tarafından dijitale dönüştürülüyor. Analog sinyaller dijital sinyallere dönüştürülürken 10 bitlik bir sistem ile 1024 farklı sinyale dönüştürülebiliyor.Bir arduino uno r3 üzerinde A0, A1, A2, A3, A4, A5 olmak üzere toplam 6 adet analog giriş bulunur. Bu girişlere…

Daha Fazla oku...
Serial monitör

Serial Monitör, Seri Ekran, Seri haberleşme nasıl kullanılır? Arduino ile örnek devreler – Ders 10

Arduino içerisinde hiç şüphesiz Serial monitör kullanımı kaçınılmaz bir yoldur. Seri Ekran sayesinde yazmış olduğumuz kodları denetleriz. Seri haberleşmeyi başlatarak arduinomuzun içerisinde dönen kodları nerede ve ne şekilde çalıştığını gözlemleyebiliriz. Seri ekranı kullanarak bug denilen hataları debug ederek yok ederiz. C++ dilinde yazmış olduğumuz kodlar doğru yazılmış olsa dahi algoritmanın çalışmasına aykırı olabilir. Algoritma kod…

Daha Fazla oku...
Arduino değişken

Arduino if, else if ve else, birden fazla buton kullanma, Arduino projeleri – Ders 9

Arduino ile if, else if ve else komutları kullanılarak bir çok sorgulama yapılabilmektedir. Arduinoya birden fazla buton bağladığımız zaman if komutunu kullanarak hangi butona basıldığını sorgulayabilir ve arduino projelerinizde bu komutları sıklıkla kullanırsınız. Arduino ya if komutunu yazdığımız satırda eğer, öyleyse gibi bir sorgu başlatırız ve bu sorgunun şartlarını yine hemen if komutundan sonra aynı…

Daha Fazla oku...
Arduino buton

Arduino buton kullanımı, Digital giriş, PullUP, PullDown, Arduino kodlama – Ders 8

Arduino ile buton kullanımı ve dijital pinlerini giriş olarak tanıyoruz. “INPUT” komutu ile dijital pinleri giriş olarak atayabiliyoruz. Arduinoda pinlerin giriş pini mi yoksa çıkış pini mi olduğunu mutlaka belirtmemiz gerekir. Yapacağımız bu tanımlama ile pinlere nasıl davranacaklarını söyleyebiliriz. Bizim yapacağımız bu tanımlamaya göre pinler ya dışarıya voltaj verirler yada dışarıdan voltaj alarak buna göre…

Daha Fazla oku...
Kara Şimşek

Arduino pinlerini dijital çıkış kullanma, Arduino kara şimşek, Arduino projeleri – Ders 7

Arduinonun dijital pinlerini tanıyoruz. Dijital pinleri kullanarak kara şimşek devresi oluşturuyoruz. Arduino uno r3 üzerindeki dijital pinlerin nasıl kullanılabileceği, bu pinlerin dijital olarak nasıl sürüleceği, bu pinlere bağlantı yaparken nelere dikkat etmeliyiz, dijitalwrite komutu nasıl kullanılır, yürüyen ışık devresi üzerinde kodların nasıl olması gerekir. INPUT ve OUTPUT komutları nasıl tanımlanır gibi detayların yer aldığı videomu…

Daha Fazla oku...
arduino kurulum

Arduino nasıl çalışır, Algoritmaya Giriş, Arduino kurs – Ders 6

Arduino kartları nasıl kodlanır, Arduino nasıl çalışır, Algoritma nedir. Programlama dili olan C++ ve C# algoritma adını verdiğimiz yapı ile sağlanmaktadır. Bu yapılar belli bir kural dahilinde belirlenmiş kod blokları ve kod dilleriyle çalışmaktadır. Arduino kartına istediğimiz şeyleri yaptırabilmek için komutları ve bunları nasıl kullanacağımızı bilmemiz gerekir. Algoritma belirli bir düzende çalışır. Bu düzen içinde…

Daha Fazla oku...